Friday, 25 July 2014

Schoolzwemwedstrijden zijn succes

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – Ruim zestig kinderen uit de groepen 5 tot en met 8 van allerlei basischolen uit deze gemeente verzamelden zich woensdag 9 juli voor de eerste editie van het de schoolzwemwedstrijden. Deelnemen was belangrijker dan winnen, maar het winnen voelde wel heel fijn voor de snelste zwemmers! Het evenement is opgezet, zodat de jeugd ook kan ervaren hoe fijn het is om mee te doen aan (wedstrijd)zwemmen. 
Het hele evenement past in een totaalpakket, waarbij de gemeente een steentje bijdraagt om basisschoolleerlingen in contact te laten komen met allerlei verschillende sporten. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat ‘onze’ jeugd helemaal niet zo sportief is in vergelijking met leeftijdsgenootjes elders in het land. Vaak weten kinderen niet wat voor sporten er allemaal zijn en hoe leuk het is om bezig te zijn met een bal, racket, stick en je lichaam. Zo kwamen kinderen vorig jaar dankzij de gemeente voor het eerst in aanrakint met handbal in Hoogmade. Dat beviel zo goed, dat de handbalvereniging daar een compleet nieuw jeugdteam heeft kunnen opzetten.
De kinderen krijgen voorafgaand aan de zwemwedstrijden, waarbij onder meer de borstcrawl en rugcrawl moet worden gezwommen, uitdrukkelijke instructies: ‘Bij een valse start lig je gelijk eruit!’ Inderdaad vindt er een valse start plaats en de starter doet pogingen om de zwemmertjes terug te fluiten, maar ze zwemmen allemaal onverstoord verder. ‘Laat ze dan maar doorzwemmen’, lacht de starter. Jet (11) heeft er zin in: ‘Ik ben goed in de schoolslag’ en Olivia (9) had al een beetje geoefend met de rugcrawl: ‘Ik moet veel met mijn benen spartelen’, vertelt ze wijs. Lucas (9) is vol zelfvertrouwen: ‘Ik denk wel dat ik ga winnen. Ik ben het beste in de borstcrawl.’
Frank Serlier is de gemeentelijk coördinator die dit soort activiteiten opzet. Hij laat weten: ‘Er vindt bij veel verenigingen een grote ledenterugval plaats. We hopen dat kinderen zich naar aanleiding van deze sportevenementen aanmelden om lid te worden.’ Hij kijkt om zich heen en ziet dat de kinderen na het startschot vol enthousiasme het water induiken danwel plonzen. ‘Ik had liever ook wat meer kinderen uit Leimuiden gezien, maar voor een eerste keer is een deelnemersaantal van 60 niet slecht.’ Aan het eind van de dag bleken de leerlingen van basisschool De Kiem de beste gezamenlijke prestatie te hebben geleverd. Individuele winaars waren Tijs van der Meer (jongens groep 5/6), Daan Hogerhuis (jongens groep 7/8), Jenna Klein (meisjes groep 5/6) en Audrey Daudey (meisjes groep 7/8).

No comments:

Post a Comment