Monday, 28 July 2014

´Terug naar je eigen ik´

Paalzitten maakt comeback
JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Jarenlang werd het ´kampioenschap´ paalzitten gehouden in het Oosterduinsemeer in Noordwijkerhout en elders in de regio. Zo werd in Roelofarendsveen aan het begin van de jaren ´70 echte wereldkampioenschappen gehouden in het Braassemermeer. Een van de winnaars presteerde het om 92 uur lang onafgebroken op de paal te zitten. Dit folkloristische fenomeen raakte uiteindelijk in de vergetelheid, maar maakt nu een ware comeback. De Landelijke StichtingTegenZinloosGeweld organiseert van vrijdag 25 juli tot en met zondag 27 juli een nieuw Paalzitevenement.
Dit is de eerste keer dat zo´n Paalzitevenement (het is géén wedstrijd) in zee wordt gehouden. Hiervoor worden de palen liefst twee meter de grond in gejast. Ook als het eb is, blijft er nog minimaal een meter water over, waar een deelnemer in kan vallen, mocht hij/zij de duurprestatie niet kunnen doorstaan. Bart Wisbrun, oprichter van de StichtingTegenZinloosGeweld, werd eerder dit jaar benaderd met de vraag of hij het paalzitten wilde organiseren voor het goede doel. Dat zag Wisbrun wel zitten. Tot nu toe hebben twaalf bedrijven zich aangemeld, al is de organisatie ook op zoek naar mensen die vrijwillen een heel weekend lang op een zitplateautje met de grootte van een A2-papier willen doorbrengen. Degene die het paalzitten tot het einde volhoudt, ontvangt 2.000 euro en bij meerdere winnaars wordt dit bedrag evenredig verdeeld. De gezondheid van de paalzitters wordt continu in de gaten gehouden.
Wisbrun informeert dat het evenement die vrijdagmiddag begint om 16±00 uur en eindigt op zondagmiddag. ´Het is geen recordpoging. Je mag niet gebruik maken van een rugleuning. Ook is het niet toegestaan om electronica (mobieltjes of electronische spelletjes, JD) mee te nemen. Zonder mobieltje kun je niets anders doen dan nadenken en kun je terugkeren naar je eigen ik.´ Ook dienden de deelnemers zich te gedragen. Ze moeten geen rare fratsen uithalen, hun kleren aanhouden en wie troep in het water gooit wordt gediskwalificeerd. Mocht de natuurlijke drang ontstaan voordat het rustuur (na zes paalzituren) is aangebroken, dan moet de deelnemer die aandrang ophouden. Als dat niet gebeurt, volgt diskwalificatie. ´Ze krijgen drinken aangereikt en een paraplu kunnen ze meenemen.´
De paalzitters kunnen overdag genieten van activiteiten die om hen heen gehouden worden, zoals het schatgraven voor kinderen of een hippiemarkt op de zondag. ´s Avonds wordt bij Strand[t]huys Buitengewoon (Zeereep 104, afrit 21) het feest ´Revival Bull 7´ gehouden. De toeschouwers kunnen ook een steentje bijdragen aan het goede doel; de StichtingTegenZinloosGeweld, door te genieten van het eten en drinken. Van elk verkocht muntje gaat namelijk een deel naar deze stichting.
Niet alles gaat tot nu toe van een leien dakje, zo informeert Wisbrun: ´Voor het organiseren hebben we moeten trekken en duwen bij de gemeente, ook de ondersteuning van Noordwijk Marketing was minimaal; zij willen geen paal sponsoren. Bedrijven die we benaderen zeggen dat ze niet sponsoren, omdat ze al geld afdragen aan Noordwijk Marketing. Sommige sponsoren hebben geen paalzitter, dus we zijn nog op zoek naar deelnemers. Zij kunnen 2.000 euro winnen en da´s snel verdiend.´ Het paalzitevenement moet een jaarlijks terugkerend gebeuren worden. ´Het is gewoon een grappig idee en je moet ergens beginnen.´

No comments:

Post a Comment