Monday, 28 July 2014

Sportclubs kunnen schenkingsregels ontduiken

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – Het is voor de gemeente bijna niet mogelijk om te handhaven wanneer sportverenigingen de regels omtrent het alcoholschenken bij evenementen te ver oprekken. Die sportverenigingen mogen bijvoorbeeld wel drankjes schenken na afloop van het toernooi. Maar steeds vaker gaan sportclubs in op verzoeken van ondernemingen om daar een bedrijfsfeestje te organiseren. En speciaal voor dat feestje wordt dan een ‘bedrijfstoernooi’ opgezet, waarna Bacchus weer vrijelijk heerst.
En dat is natuurlijk niet, zoals de oorspronkelijke regels bedoeld zijn. De inkomsten van bedrijfs- en verjaardagsfeesten die op sportfaciliteiten gehouden worden, gaan voorbij aan de echte horeca. Wethouder Yvonne Peters (VVD) geeft toe, dat het moeilijk is om te beoordelen wanneer er geschonken wordt na afloop van bijvoorbeeld een voetbaltoernooi en wanneer een voetbaltoernooitje gehouden wordt voorafgaand aan het alcohol schenken.
Peters: ‘Op het moment dat een voetbalclub een feestje geeft aansluitend aan een voetbaltoernooi, gaan we niet handhaven. Hoe  zouden wij moeten aantonen dat een voetbaltoernooi alleen wordt georganiseerd om dat feestje te geven? Een sportclub mag een toernooitje organiseren en daar een verenigingsactiviteit aan koppelen. Heel veel clubs zijn voor een groot deel van hun inkomsten afhankelijk van die barinkomsten. Zolang zij zich aan de regels in de verordening houden, is de gemeente niet aan zet.

No comments:

Post a Comment