Wednesday, 30 July 2014

Advies commissie voor Bezwaarschriften afgewezen

JOEP DERKSEN
HOOGMADE – Het komt niet vaak voor, maar het college van burgemeester en wethouders heeft een advies van de commissie voor de Bezwaarschriften genegeerd. Deze commissie adviseerde om een last onder dwangsom tegen de firma De Ruige Kade aangaande de Groenwegh 14 op te heffen.
De gemeente vindt, dat de inpandige woning illegaal is, maar de leden van de commissie voor de Bezwaarschriften zijn het hier niet mee eens. De woning wordt volgens hen namelijk sinds 1986 bewoond, maar de gemeente is het hier niet mee eens en stelt dat hier geen bewijs voor is. ‘De commissie gaat daarmee voorbij aan de gebruikswijziging, immers de woning is niet langer in gebruik als bedrijfswoning, maar als burgerwoning.’ Ook vinden de commissieleden dat de gemeente zelf heeft meegewerkt aan de gedachtegang dat het hier feitelijk om een gelegaliseerde woning is. Uit de voorgelegde documenten blijkt niet dat er ooit handhavend is opgetrreden en ook heeft de gemeente een huisnummer toegekend aan het pand. De ambtelijke reactie op dit laatste punt is: ‘Huisnummers worden toegekend aan bestaande objecten, ongeacht de legaliteit ervan.’
De commissieleden gaven het advies aan de bezwaarmaker om een aanvraag in te dienen voor het wijzigen van het bestemmingsplan. Dat is bij de gemeente in het verkeerde keelgat geschoten: ‘De commissie gaat voorbij aan het feit dat zij het college dient te adviseren en niet de bezwaarmaker.’ Ook het feit dat de woning al dertig jaar gebruikt wordt, is voor de gemeente geen argument om af te zien van de last onder dwangsom. De ambtenaren hebben het college van burgemeester en wethouders geadviseerd om het advies van de commissie voor de Bezwaarschriften niet op te volgen. Het college volgt het advies van de ambtenaren en de firma De Ruige Kade krijgt nog altijd een last onder dwangsom opgelegd.

No comments:

Post a Comment