Monday, 28 July 2014

Vragenstorm bij inspiratieavond

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – Tijdens een inspiratieavond kwamen alle raads- en forumleden bij elkaar om daar een moderne versie van het brainstormen uit te voeren; de vragenstorm. De politici moesten binnen drie kwartier zoveel mogelijk vragen verzinnen over de manier waarop de gemeente op dit moment werkt. Die vragen moeten leiden naar oplossingen, zodat de gemeente een nieuwe manier van werken kan bedenken.
Inspiratiecoach Marije van den Berg stelde: ‘We gaan niet meer werken als een kop zonder kip. We moeten net iets langer stil staan bij de vragen die we hebben; die zijn complexer dan ooit. Je bent er zelf bij hoe je anders kunt denken en doen. Als je dat niet kunt, moet je  door met wat je hebt.’ De politici verspreidden zich in vijf groepjes om met elkaar vragen te verzinnen over vijf verschillende thema’s. Dan gaat het om onderwerpen als ‘Meer versterking van de regionale samenwerking, het meer betrekken van inwoners bij hun eigen wijk en omgeving en een verdere versterking van de positie als recreatiegemeente. Waar de ene groep raadsleden al na een paar seconden een hele  batterij aan vragen had, stond er na twaalf minuten nog geen vraag op papier bij de andere groep.
Maar uiteindelijk   ging het hard: ruim 250 vragen werden er in totaal gesteld, zoals: ‘Hoe ziet de gemeenteraad de rol van de dorpsraden?’, ‘Hoe zorgt de politiek er voor dat je niet luistert naar de grootste schreeuwers?’ en ‘Hoe verzorg je heldere informatievoorziening aan de raad?’ De vragen die de meeste ‘stickers’ en ‘hartjes’ kregen van de politici, worden verder uitgewerkt door het college van burgemeester en wethouders. Uiteindelijk moeten de resultaten van deze avond er toe leiden, dat de gemeente zich op een andere manier opstelt richting de inwoners en hen ook op een andere manier betrekt bij de te nemen besluiten.

No comments:

Post a Comment