Tuesday 1 July 2014

Kadernota kan er mee door

HILLEGOM – De Kadernota 2015 kreeg slechts milde kritiek van de verschillende politieke partijen. Fractievoorzitter Evers (BBH) vond het ‘een goede zaak dat de inflatiecorrectie weer van stal is gehaald’. De rioolrechten stijgen dit jaar, maar Evers wees op het feit dat die rioolrechten vorig jaar omlaag zijn gegaan.
Dit jaar betalen eenpersoonshuishoudens 196,45 euro voor een rioolheffing en dat bedrag gaat in 2015 omhoog naar 233,99 euro. Dit is een stijging van meer dan 19%. Voor twee- of meerpersoonshuishoudens gaat de rioolheffing omhoog van 225,25 euro naar 262,79 euro. Ook dat is een stijging van ruim 16,6% ten opzichte van dit jaar. Overigens betaalden de huishoudens voor de rioolheffing in 2013 respectievelijk 241,16 euro (eenpersoons) en 250,76 euro (meerpersoons).
Fractievoorzitter Anita van Vliet (GroenLinks) wilde meer aandacht voor duurzaamheid. Ze diende een amendement in om meer natuurvriendelijke oevers te maken, wanneer bestaande beschoeiingen vervangen moeten worden, maar dit voorstel redde het niet. Fractievoorzitter Adamse (D66) was ook tevreden: ‘Het is niet zo dat draconische bezuingigingsmaatregelen genomen moeten worden, of dat de belastingen omhoog gaan.’ Wel wees hij er op, dat de gemeente vanaf 2016 te maken krijgt met forse tekorten.
 
Fractievoorzitter Fred van Trigt (CDA ): ‘Het college wil 200.000 euro investeren voor het verder vormgeven van de bestuurlijke toekomst van de gemeente. Maar het bedrag is aan de hoge kant; de Bollenraad is van de baan, dus kan dat bedrag wel wat minder zijn. We willen de eerder gemaakte plannen heroverwegen om 4,5 miljoen euro uit te geven aan de derde fase van de N208. Laat het college onderzoeken of de levensduur van de huidige weg minimaal tien jaar verlengd kan worden en wat dat kost. Zo kunnen we die 4,5 miljoen euro mogelijk in de pocket houden. De PvdA pleitte verder voor een grotere inspraakmogelijkheid van de raad, Bloeiend Hillegom stelde de ‘meerkosten’ van de wethouders kort aan de orde en de VVD pleitte voor het aanstellen van een citymanager ‘om Hillegom op de kaart te zetten’.

No comments:

Post a Comment