Sunday, 5 October 2014

Nieuwe ervaringen op kermis

JOEP DERKSEN
ROELOFARENDSVEEN – Gillende sirenes, schreeuwende kinderen, angstkreten en vreugdeslachen; niemand kon het ontgaan, want de kermis was weer in het dorp. Er was voor elke bezoeker wat wils; de durfallen namen plaats in de Booster of de X-Factory en degenen die wat rustiger aan wilden doen, namen plaats in de Skeeball of ‘Herrie in de keuken’.
En natuurlijk waren er ook de tijdloze attracties, zoals de botsauto’s, blikken gooien en schieten. De tienerjongens staan bij de schiettent en pochen over hoe goed hun schietkunsten wel zijn. Een van hen kijkt trots om zich heen wanneer hij zeven van de tien sterretjes raakt. Om even later licht depressief te worden, nadat een 9-jarig meisje negen sterretjes eraf knalt. Iets verderop neemt een moeder haar 3-jarig zoontje mee in zijn allereerste botsautorit. Verbaasd kijkt het kind om zicht heen, maar die verbazing slaat al gauw om in verdriet op het moment dat hun botsauto van twee kanten wordt geraakt. Het resultaat is voorspelbaar: een keihard huilende botsautoracer.
Ondertussen gaat de kermis onverdroten door. De lichten flitsen, keiharde muziek klinkt luid over het terrein, af en toe onderbroken door voorgeprogrammeerde teksten om bezoekers uit te dagen plaats te nemen in de ene of de andere attractie. Maar het mooiste van de kermis is natuurlijk het feit dat je bij veel attracties altijd prijs hebt! Of het nu gaat om ballen gooien, visjes hengelen of blik gooien. Zo waren er bij het blikgooien nepsigaretten ‘shisha time’ te winnen of voor 8 euro per stuk te koop. Overal op de kermis waren 12- en 13-jarige kinderen bezig om aan deze kleurrijke ‘sigaretstift’ te zuigen. Met een mooi rood lampje dat aangaat, wanneer je hard genoeg gezogen hebt, zodat je daarna een fraai rookwolkje uit kunt blazen. Zo kun je als jong kind toch mooi ervaren hoe het is om te leren roken.
Maar eigenlijk was het aanbieden van dit soort spul het enige minpuntje van de hele kermis. Jong en oud genoot volop van alle attracties. Het was deze dagen een kwestie van zien en gezien worden en gewoon gezellig samen intens genieten!

No comments:

Post a Comment