Sunday, 19 October 2014

Column

Flits
KAAG EN BRAASSEM – Voor alle trouwlustigen die wél op het gemeentehuis willen trouwen of een geregistreerd partnerschap willen opstellen, maar er niet teveel geld voor willen betalen, is er nu het Flitshuwelijk. Voor een luttele 150 euro ben je binnen een half uur getrouwd, overladen met rijst en heb je alle felicitaties in ontvangst genomen. Uitstekend te combineren met de lunchpauze dus!
Wethouder Yvonne Peters maakte de idee voor een flitshuwelijk / flitsgeregistreerd partnerschap bekend. Dit idee is ontstaan doordat er steeds meer gratis partnerschapsregistraties aangevraagd werden. De gemeente is verplicht om die uit te voeren, maar het leidt wel tot extra kosten door de ambtelijke inzet. Maar voor veel aankomende echtparen zijn bedragen tussen 355 euro en 1.120 euro om op het gemeentehuis te trouwen simpelweg te hoog.
Vandaar dus het flitshuwelijk; dit is een tussenvorm van de traditionele gemeentelijke huwelijksvoltrekking en het gratis huwelijk, waarbij je in een kamertje achteraf de huwelijksgelofte kunt afleggen. Bij het flitshuwelijk duurt de ceremonie weliswaar maar maximaal dertig minuten (inclusief entree, voltrekking, rijst gooien en felicitaties), maar je mag wél trouwen in de raadszaal. Die 150 euro is een ‘vanaf prijs’; als je wat extra’s wilt, zoals bijvoorbeeld een bloemetje in de zaal, dan moeten daar pegels voor neergelapt worden.
Voor de echte romantici onder ons, bestaat er overigens ook een andere manier om te trouwen: in bulk. Dan ga je met vier stellen tegelijk de huwelijksgelofte aan tijdens dezelfde ceremonie. Waarde columlezer, noem mij maar ouderwets, maar al die nieuwerwetse huwelijksfratsen zijn aan mij niet besteedt. Waar is de tijd, dat je nog gewoon in een kasteel kon trouwen en je de bruidstaart kon aansnijden met een ridderzwaard van honderden jaren oud? Oh ja, dat is tien jaar geleden; bij mijn eigen huwelijk!

No comments:

Post a Comment