Sunday, 5 October 2014

Inbrekers richten zich op schuurtjes

JOEP DERKSEN
LISSE – Inwoners en bedrijven in het centrum hebben het afgelopen jaar het meest last gehad van woning- en schuurinbraken. Door de betere beveiliging van de huizen lijkt het dievengilde zich steeds meer te richten op de minder goed afgesloten schuurtjes.
Vergeleken met Hillegom en Noordwijkerhout komen de inwoners van Lisse er wat betreft het woninginbraakrisico nog het beste van af. Per 1.000 woningen wordt er in dit dorp bij 6,51 huizen ingebroken. In Noordwijkerhout geldt dat voor 8,92 van de 1.000 huizen en in Hillegom gaat het om meer dan tien woningen per 1.000 huizen. Wel is het zo, dat het aantal inbraken in Hillegom met ruim 24% is afgenomen.
Door het betere hang- en sluitwerk aan ramen en deuren moeten inbrekers bij steeds meer woningen proberen om binnen te komen. En omdat dit soort dieven niet stopt, totdat ze een buit hebben, krijgen steeds meer inwoners last van de braakpogingen. Het afgelopen jaar is er een stijging geweest van maar liefst 57% waar het gaat om diefstallen uit schuren, tuinhuizen, garages en boxen. Dan gaat het met name om E-bikes en andere dure fietsen die gestolen worden.
Inbrekers zijn  met name dol op ‘groene’ wijken waar er matige (straat)verlichting is en de huizen verouderd hang- en sluitwerk hebben. Naast de overlast in het centrum hebben met name inwoners in de wijken Zeeheldenbuurt en Meerzicht last gehad van het inbrekersgilde. In Hillegom is het inbraakcijfer met name hoog in de wijk Elsbroek, dat naast de provinciale weg ligt en dus vlakbij een vluchtroute ligt. In Noordwijkerhout hebben met name de bewoners op bungalowpark Sollasi last van het graaiersgilde.

No comments:

Post a Comment