Friday, 10 October 2014

KANS krijgt kans

JOEP DERKSEN
KAAG EN BRAASSEM – Een conglomeraat van acht bedrijven hebben samengewerkt om de gemeentelijke aanbesteding ‘Sociale participatie’ binnen te slepen. En dat is gelukt, zo maakte wethouder Floris Schoonderwoerd vorige week bekend. Onder de tijdelijks naam KANS moeten deze organisaties ervoor zorgen, dat de decentralisatie van de AWBZ, de wijzigingen voor de individuele begeleiding, de groepsbegeleiding en het vervoer van de zwakkeren in de samenleving soepel gaat verlopen.
De zorg- en welzijnsorganisaties Kwadraad, Chemiva, Quintus en Particip hebben de opdracht in de wacht gesleept. Ze werken samen met Wijdezorg, Activite, Ipse de Brugge en de Binnenvest. Die acht partijen samen gaan ook de tegenprestatie voor de participatiewet uitvoeren, zo stelt Schoonderwoerd. ‘We willen van zorg naar ondersteuning, van uitgaan van een beperking naar het uitgaan van een talent , van individu naar verbinding en van ondersteuning naar meedoen. We willen dat mensen regie krijgen op hun eigen leven. Zodat de hulp gegeven wordt, die zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig is.
De groep bedrijven krijgen de opdracht niet alleen voor Kaag en Braassem, maar ook blijven ze actief in de gemeenten Nieuwkoop en Alphen aan den Rhijn. Aangezien de acht bedrijven al zo’n 70% van de Wmo-gebruikers bedienen, blijven veel mensen de voor hun bekende gezichten van hun verzorgers zien. Schoonderwoerd: ‘De mensen die vallen onder deze combinatie, zullen door hun huidige begeleider worden geïnformeerd. De mensen die er niet onder vallen, zullen een gesprek krijgen met hun huidige begeleider en een nieuwe begeleider, voor een passend aanbod; met behoud van keuzevrijheid. En als dat niet lukt, bestaat altijd de mogelijkheid van het persoonsgebonden budget.’
Gemakkelijk wordt het niet de komende jaren, want het consortium moet de zorg verstrekken aan meer mensen, terwijl het budget ongeveer gehalveerd wordt. Mensen moeten dus steeds meer een beroep doen op hun buren en vrienden. Maar ook worden sportvelden ingezet om activiteiten voor kwetsbare inwoners op te zetten. Schoonderwoerd relativeert: ‘Het is niet zo dat iedereen met pannen soep over straat moet gaan lopen om dat naar de zieke buren te brengen.’ Het consortium krijgt 747.500 euro om haar taken uit te voeren en gaat officieel op 1 januari 2015 van start.

No comments:

Post a Comment