Sunday, 5 October 2014

Bomen

Column
KAAG EN BRAASSEM – Het college van burgemeester en wethouders organiseert iedere week een persgesprek. Één van de collegeleden zit dan aan de ene kant van de tafel, terwijl een batterij aan journalisten probeert om hem of haar met behulp van lastige vragen het vuur na aan de schenen te leggen. Voor de wethouders en burgemeester is dit een mooie gelegenheid om de genomen collegebesluiten toe te lichten en het journaille kan dieper op bepaalde zaken in gaan.
Zo werden vorige week twee besluiten genomen door het college en als buitenstaander vraag je jezelf af: ´Is hier wel goed genoeg over nagedacht?´ Als eerste was er het besluit om nieuwe printers en kopieerapparatuur aan te schaffen. Dat is op zich al vreemd, want al jaren hebben politici en ambtenaren de mond vol van de term ´papierloos werken´. Alle raadsleden en collegeleden hebben zelfs iPads cadeau gekregen om dit papierloos werken mogelijk te maken. Een gemeente met een beetje ambitie zou dus ook in staat moeten zijn om volledig papierloos te werken. Dat is mogelijk, zoals een bedrijf als ´Decos´ aantoont.
In het besluit voor die nieuwe kopieerapparatuur staat, dat de gemeente ruim 22.000 euro per jaar uitgeeft voor het onderhoud van dat spul. ´Dit levert een directe besparing op van € 12.360 per jaar in vergelijking met de huidige leverancier´, aldus een ambtelijk rapport. Papier wordt van bomen gemaakt, dus voor minder geld kunnen meer bomen gekapt worden. OK, het is een apart bruggetje, maar zo kom ik wel bij het volgende collegebesluit, waarde columnlezer.
De gemeenteraad heeft het college in een motie opgeroepen om alle bomen die in deze gemeente gekapt worden, ook weer door nieuwe bomen te vervangen. Het college weigert dit echter te doen en wil hooguit de helft van alle gekapte bomen door nieuwe bomen aanvullen. Als de raadswens voor 100% vervanging zou worden uitgevoerd, zou dit de gemeente 10.000 euro per jaar kosten. En dat heeft de gemeente niet, zo wordt gesteld. 
Hallo?!? De gemeente bespaart ruim 12.000 euro aan printkosten en zou geen 10.000 euro hebben voor nieuwe bomen? Het groengehalte bij dit college is nog ver te zoeken.
JOEP DERKSEN

No comments:

Post a Comment