Monday, 27 October 2014

Jan Rijpstra wordt nieuwe burgemeester van Noordwijk

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – De naam van de nieuwe burgemeester is bekend: Jan Rijpstra (59). De gemeenteraad ging maandag 27 oktober akkoord met de komst van de VVD-er Rijpstra naar ons dorp. Met dit besluit lijkt de bekrachtiging door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en uiteindelijk de koning zelf slechts een formaliteit. De nieuwe burgemeester mag op 17 december met zijn werk beginnen.
Rijpstra heeft een lange carriere achter zich en haalde in 2005 zelfs landelijke bekendheid. Ooit was hij gymnastiekleraar en hij begon zijn politieke carriere in 1988 als VVD-raadslid in Groningen. In 1994 trad hij toe tot de gemeenteraad van Meppel en nog datzelfde jaar werd hij lid van de Tweede Kamer. Dat bleef hij doen tot 1 augustus 2005; enkele maanden nadat hij burgemeester werd van de gemeente Tynaarlo. Hij kwam er openlijk voor uit, dat hij zijn kamerlidmaatschap verlengde tot na zijn vijftigste verjaardag, want dat was beter voor zijn wachtgeldregeling.
Al na drie jaar stopte Rijpstra ook met zijn burgemeesterswerk in Tynaarlo om in Zwitserland te gaan wonen. Zes jaar verder heeft Rijpstra genoeg gezien van het uitzicht op de Alpen en wil hij leiding gaan geven aan het kustdorp. De leden van de vertrouwenscommissie zijn zeer te spreken over Rijpstra. Voorzitter Taetske Visser noemt hem ‘een deskundig en gedreven, sportief bevlogen hartelijk persoon met gevoel voor humor. Hij heeft meer dan een vleugje authentiek leiderschap.’ Samen met de gemeenteraad, het college en de inwoners moet Rijpstra Noordwijk ‘zowel  economisch als maatschappelijk naar een hoger niveau tillen’, aldus Visser.

No comments:

Post a Comment