Sunday, 5 October 2014

Lopen op een biertje

Ontnuchteringswandeltocht groeit in populariteit
JOEP DERKSEN
ROELOFARENDSVEEN – Honderden mensen verzamelden zich zondag 21 september voor de zestiende editie van de Ontnuchteringswandeltocht; de traditionele afsluiting van de feestweek. Deze deelnemers maakten van de gelegenheid gebruik om de drank uit het lijf te lopen op afstanden van vijf, tien of vijftien kilometer. Of kozen er juist voor om in plaats van nuchter te zijn, over te stappen tot een ‘ontnuchterde fase’.
Ook voor de veertien vrijwilligers van het Oranjecomité Juliana is dit evenement een dankbare afsluiting van een drukke periode. ‘Deze traditie is in de jaren gegroeid’, zo laat voorzitter Jeroen van der Geest (46) weten. ‘De feestweek komt voort uit het traditionele oogstfeest. Om 09:00 uur ’s ochtends starten de fanatieke wandelaars en later komen de gezinnen met kinderen.’ Ieder jaar zet de organisatie samen met loopvereniging Plantaris een andere route uit en ook dit jaar zit er een verrassing in de wandeltocht. De bijna 500 deelnemers gaan via een ponton van het ene naar het andere boerenerf. Tussendoor is er een rustpost bij De Treffers, waar genoten kan worden van een kopje koffie of een biertje. ‘Het is niet heel ingewikkeld’, zo lacht Van der Geest.
Een van de deelnemers is Ton van der Berg. Met humor stelt hij: ‘Ik ga me ontnuchteren; nu ben ik nuchter en na het oranjebitter en de koffie met schuimkraag niet meer. Mijn vrouw  heeft de route opgesteld, dus kan ik vandaag controleren of  ze het goed heeft gedaan.’ Wim van Klink loopt deze dag samen met drie van zijn broers de ontnuchteringswandeltocht. ‘Dit is een leuke afsluiting van de kermis; je ziet de mensen weer en praat met ze na ove deze week. Bovendien is het ook een goede oefening voor de Vierdaagse van Nijmegen waar ik altijd aan meedoe.’
Het echtpaar Thea en Ton Besselman heeft er ook zin in: ‘De ene keer loop je met de een en dan weer met de ander mee. Het is fijn om op zondagochtend zo vroeg op te staan, anders lig je toch maar in je bed te meuren’, aldus de echtgenoot.

No comments:

Post a Comment