Sunday, 7 September 2014

Menko Wiersema een half jaar raadslid

JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – Geen enkel gemeenteraadslid is blij met de combinatie van een echtgenoot en echtgenote in de politiek. Dat werd woensdag 27 augustus duidelijk in de gemeenteraadsvergadering. Zelfs Menko Wiersema (PvdA/GroenLinks) zelf, die met zijn aantreden zorgde voor een politieke discussie van jewelste, vond het een ‘lastige situatie’.
In persoonlijke gesprekken met de leden van de oppositiepartijen gaf Wiersema daarom aan, dat hij niet langer dan zes maanden in de gemeenteraad wil zitten. Ook zal hij niet het woord voeren, waar het gaat om onderwerpen die betrekking hebben op de portefeuille van wethouder Marie-José Fles (de echtgenote van Wiersema). Het komende half jaar is de PvdA/GroenLinks druk op zoek naar iemand die begin 2015 de plek van Wiersema over wil nemen.
Maar voor CDA en Noordwijk Zelfstandig was een mondelinge toezegging van Wiersema om snel weer weg te gaan,  niet voldoende. Zij dienden een motie in en eisten dat Wiersema tot maximaal 1 maart 2015 in de raad mocht zitten. En dat hij zijn mond moet houden bij onderwerpen die behoren tot de portefeuille van Fles. Het was een kansloze motie, ten eerste omdat politici helemaal niet mogen bepalen hoe lang een raadslid in de gemeenteraad mag zitten. Alle raadsleden mogen namelijk in het pluche zitten, omdat hun partij hiervoor voldoende stemmen heeft behaald tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.
Wiersema was niet blij met de motie en hij richtte zich na zijn installatie tot fractievoorzitter Jan de Ridder (CDA), die de motie voorlas. Wiersema: ‘Vorige week heb ik met de oppositie  afspraken gemaakt over de termijn waarover ik in de raad zou functioneren en dat ik daar een rustige rol in zou spelen. Ik dacht dat dit een afspraak was; een man een man, een woord een woord. Ik vind het jammer dat deze motie op tafel komt; ik voel me hier niet lekker bij.’
De Ridder haastte zich te zeggen dat hij alle vertrouwen had in Wiersema en dat deze motie niet gericht was op Wiersema zelf. ‘Maar Wiersema heeft in gesprekken aangegeven dat er afspraken gemaakt konden worden; deze motie omvat enkele lichte afspraken.’ De motie was echter kansloos en kreeg geen enkele steun van de overige partijen. Burgemeester Jan Pieter Lokker adviseerde De Ridder en Wiersema: ‘Drink straks even een borrel met elkaar; dat helpt altijd wel.’

No comments:

Post a Comment