Wednesday, 10 September 2014

HKV restauratieprijs voor ‘kippenhok’

VOORHOUT – Voor de dertiende keer reikte de Historische Kring Voorhout (HKV) de jaarlijkse restauratieprijs uit. Ditmaal ging het plaatje met de Voorhoutse vlag naar Chris en Fransca Tetteroo, die  hun nieuwe huis aan de Dr. Kuyperlaan 7 helemaal opgeknapt hebben, waarbij alle originele kenmerken behouden zijn gebleven. Als extra verrassing gaven enkele leden van Cultuur Verheft een sprankelend optreden.
 
Namens de HKV liet bestuurslid Cok van Steijn weten, dat de woningen in de Dr. Kuyperlaan na de oorlog werden gebouwd voor de verkoop aan repatrianten uit Nederlands-Indië. De toenmalige burgemeester wilde graag dat Voorhout ‘een intellectuele verrijking kreeg’. De huizen waren zeer klein en hadden alleen woonruimte op de begane grond. De meeste mensen kochten daarom een dubbele woning.’ Deze huizen kregen door hun grote ramen bijnamen als ‘pannekoekhuisjes’ en ‘kippenhokken’.  
Het huis van het gezin Tetteroo is in 1948 ontworpen en de voortuin was en is nog steeds eigendom van de gemeente. De HKV complimenteerde het echtpaar met het eindresultaat: ‘Jullie hebben voor meer licht gezorgd en hetzoldertje is beter begaanbaar gemaakt. Net als vorig jaar was ook nu ambachtsheer Kim Coster aanwezig om de officiële waardering te overhandigen. Hij stelde: ‘Er is niet zo gek veel meer over in Voorhout aan cultuurhistorische gebouwen. Gelukkig hebben jullie de moed gehad om dit pand aan te pakken.’ Het werk ging niet van een leien dakje, informeerde Chris Tetteroo. Voortdurend was er wateroverlast, maar dat probleem is na drie jaar eindelijk verholpen. De komende dertig jaar kan het stel heerlijk wonen in een woning verrijkt met de HKV restauratieprijs.

No comments:

Post a Comment