Tuesday, 16 September 2014

Boomspiegelwedstrijd zorgt voor vrolijke straten

JOEP DERKSEN
TEYLINGEN – Met een Boomspiegelwedstrijd wordt geprobeerd om de inwoners te laten bijdragen aan een veel vrolijker straataangezicht. Dit idee van de vereniging Betrokken Voorhouters wordt warm onthaald door de gemeente Teylingen.
Een boomspiegel is de open ruimte rondom de stam die de boom nodig heeft om zuurstof en water op te nemen. Vaak zijn dit saaie stukken grauwe en kale grond, waar geen plezier aan te beleven is. Inwoners kunnen zich aanmelden via betrokkenteylingers@gmail.com om deze boomspiegels in te zaaien of te beplanten. Bijna alles is toegestaan, zolang de beplanting lager is dan 50 centimeter en er geen hekjes om de boomspiegels geplaatst worden.
Iedere deelnemer ontvangt een bordje, dat bij de boomspiegel geplaatst wordt. Hierdoor weten de gemeentelijke medewerkers van de afdeling groen, dat zij daar niet moeten schoffelen. De jury van de Betrokken Voorhouters bekijkt de boomspiegels, zodra ze door de boomspiegelversierder hiervoor worden uitgenodigd. Als er voldoende deelnemers zijn, dan wil de organisatie een ‘boomspiegelroute’ op haar website www.betrokkenteylingers.nl zetten, zodat belangstellenden zich van de ene naar de andere boomspiegel kunnen verplaatsen.
 
René van der Horst van de Betrokken Voorhouters tipt: ‘Zorg voor lage beplanting, zoals heesters, bloembollen of eenjarigen tot 50 centimeter. Dit in verband met de verkeersveiligheid. Plaats geen afscheidingen of hekjes. Tuinkabouters mogen, maar hoeven niet en zorg zelf voor het onderhoud van uw boomspiegel; pas hierbij op voor beschadigingen aan de boomwortels. Veel plezier!’

No comments:

Post a Comment