Wednesday, 10 September 2014

Koning siert raadszaal

JOEP DERKSEN
LISSE – De koningin is weg; leve de koning! Ruim een jaar na haar abdicatie is het kunstwerk  in de gemeenteraadszaal van het profiel van prinses Beatrix vervangen voor een nieuw exemplaar. Kunstenares Wendela Gevers Deynood mocht voor de gemeente Lisse een werk creëren met het profiel van koning Willem Alexander. Het eindresultaat werd dinsdag 2 september onthuld.
De kunstenares was ook al degene die aan het begin van de jaren ’80 van de vorige eeuw het profiel van Beatrix had gemaakt. Ze vertelde over het nieuwe werk, dat de komende tientallen jaren aan de muur van de raadszaal hangt: ‘Dit is van hardsteen gemaakt en toont de openheid van de democratie aan. In een democratie is het koninkrijk namelijk toch wel een fossiel. Het blauw in het werk geeft aan dat hij een waterkoning is en de lange nek symboliseert dat hij een hoofd groter is dan zijn moeder. Bovendien is hij een dijk van een koning; daarom heb ik gebruik gemaakt van basalt en graniet.’ De beide blokken wegen elk 30 kilogram.
Burgemeester Lies Spruit was heel blij met het eindresultaat: ‘Na de abdicatie van Beatrix wilden we dezelfde kunstenares vragen om een portret van Willem-Alexander te maken. Hij is dik een jaar in dienst, dus we zijn een beetje laat. Maar nu hangt hij er officieel. Voor het werk van Beatrix zijn we nog op zoek naar een waardige plek.’

No comments:

Post a Comment