Wednesday, 10 September 2014

Aanpassing plannen De Factorij

JOEP DERKSEN
LISSE – Voor de derde keer toonde directeur John Moors van Horsman & Co. zijn presentatie over de Factorij. Dit keer kregen de leden van de Monumentencommissie alle informatie over het bouwproject, dat in het dorp zoveel stof heeft doen opwaaien. Toch was er wel een nieuwtje, zo bleek donderdag 4 september.
De voormalige Heemskerkgarage zou namelijk verdwijnen, maar nu heeft Horsman er andere plannen mee, zo lichtte Moors toe. ‘We laten dit pand staan, al gaan we wel wat doen aan de ramen, die nu een etalageachtig uiterlijk hebben.’ Zoals bekend, krijgt de Voorhof een complet nieuw pand, dat recht tegenover de kerk komt te staan. Naast de Voorhof verrijzen vier stadswoningen, met daar weer naast een commerciële ruimte van 500 m2. De historische bomen op deze plek, aan de Heereweg, verdwijnen, omdat ze ‘teveel licht wegnemen voor de toekomstige bewoners’, aldus Moors.
Achter de stadswoningen komt een binnentuin, die alleen toegankelijk is voor de Stek-bewoners  van de 24 sociale huurwoningen, die naast deze binnentuin gebouwd worden.  De sociale huurwoningen worden aan de buitenkant omgeven door galerijen en lange gevelwanden ‘die er wat monotoner uit zien’. Ook komen in dit gebied dertien vrije sector appartementen en voor elk van die appartementen komen ook parkeerplekken. Bezoekers kunnen het gebied ‘De Factorij’ binnenwandelen vanaf de Bondstraat; hiervoor wordt een ‘volwaardig wandelprofiel’ aangelegd op de weg.

No comments:

Post a Comment