Sunday, 7 September 2014

‘Geef ons af en toe een watersnood’

JOEP DERKSEN
ROELOFARENDSVEEN – Met een zucht van verlichting opende Hoogheemraad Thea de Roos van het Hoogheemraadschap Holland Rijnland de nieuwe kades van de Witte Singel en Noordkade. Hiermee is deze buurt de komende dertig jaren vrijwel verzekerd van droge voeten.
Vergeleken met andere projecten voor het beschermen van de bevolking tegen wateroverlast, is de aanleg van de nieuwe kades nog snel gegaan, zo vond De Roos. In Alphen aan den Rijn bijvoorbeeld, hebben omwonenden jarenlang bezwaren gemaakt tegen onder meer het verdwijnen van bomen. Die moesten namelijk weg voor het uitvoeren van de werkzaamheden tegen overstromingen. De protesten verdwenen echter als sneeuw voor de zon, nadat de inwoners van Alphen aan den Rijn deze zomer getroffen werden door wateroverlast. Toen werd er geklaagd, waarom er niet veel eerder maatregelen genomen waren.
Het Hoogheemraad lacht: ‘Bij ons hebben we een gezegde: “Geef ons heden ons dagelijks brood en af en toe een watersnood.” Pas als er iets gebeurt, beseffen mensen hoe belangrijk bescherming is.’

No comments:

Post a Comment