Sunday, 7 September 2014

Volleyballen voor het goede doel

JOEP DERKSEN
LEIMUIDEN – De zeventiende editie van het Beachvolleybaltoernooi was weer een enorm succes. Tussen 10:00 uur en 17:00 uur streden zondag 31 augustus in totaal 21 teams tegen elkaar voor de wisselbeker en de daarbij behorende eeuwige roem. Het is tevens een evenement waarbij ‘tout’ Leimuiden elkaar weer eens ziet.
Het hele plein ligt onder het zand: twaalf vrachtwagenladingen vol met 280 kuub aan zand is over het plein gestort en uitgesmeerd. Ideale omstandigheden dus om heerlijk te beachvolleyballen. ‘De hele dag is gevuld met wedstrijden’, laat mede-organisator Jeroen van Haaster weten. ‘Er doen voornamelijk vriendenteams mee en sommige hiervan worden ondersteund door bedrijven.’ Het toernooi wordt stipt om 10:00 uur geopend en op de twee velden gaan de vier teams vol enthousiasme aan de slag.
In de jaren ’90 van de vorige eeuw is dit evenement ontstaan om geld in te zamelen voor de kinderen van Tsjernobyl. In 1986 ontplofte daar namelijk de kerncentrale en dat had desastreuze gevolgen voor miljoenen mensen. Van Haaster vertelt: ‘Dat eerste beachvolleybaltoernooi is uitgegroeid tot een traditie en na afloop van elk toernooi bepalen de organisatoren naar welk lokaal goed doel de opbrengsten gaan.’ ’s Ochtends vroeg staat de muziek nog zacht, uit piëteit met de omwonenden, maar om 13:00 uur gaan de speakers wijd open en komt de sfeer er helemaal in.
Pierrette Kousemaker is lid van het team Boom Your Business en ze hebben zojuist hun tegenstanders nipt verslagen met 22-19. ‘We oefenen nooit, maar sparen alles op voor deze wedstrijd. We staan altijd in de finale, dus ook dit jaar zijn we weer op koers’, pocht ze lachend. Om te vervolgen: ‘Maar hoogmoed komt voor de val!’ Het verliezende team, de Zandhappers, zit een eindje verderop. Vorig jaar waren ze de glorieuze winnaars, maar deze verliespartij is toch een tegenvallertje. Ze houden de moed er in: ‘We zitten allemaal op volleybal en dit is toch anders. Het veld is korter en je kunt hier niet springen. Maar het kan alleen maar beter gaan!’
Willem de Hollander, team captain van Glazenwasserij Van Tol Van Beekveld is ‘zijn’ teamspelers aan het voorbereiden voor de volgende wedstrijd. Ze doen ieder jaar mee, al is het dan in verschillende samenstellingen. ‘We spelen tegen mensen die minimaal twee keer zo jong zijn. Winnen zit er niet in, maar het is een gezellig dagje uit met vrienden. Het is een geweldig evenement, want vandaag zie je mensen uit het dorp die je een jaar lang niet gezien hebt; het is één grote reünie. Eigenlijk is dit beachvolleybalevenement het eerste voorbeeld van burgerparticipatie.’

No comments:

Post a Comment