Tuesday 29 April 2014

Margot Boer gehuldigd door dorpsgenoten

JOEP DERKSEN
WOUBRUGGE – Bijna het hele dorp liep vrijdag 25 januari uit om tweevoudig Olympisch bronzen medaillewinnares Margot Boer te huldigen. In een oude brandweerwagen (bouwjaar 1951) en onder begeleiding van tientallen jeugdige schaatsers en drumband DDH, werd ze door het dorp gereden, waar overal langs de weg mensen stonden om te applaudiseren en haar toe te zwaaien.
Boer zelf was beduusd over al dit eerbetoon. ‘Ik vind het supergeweldig om in mijn dorp gehuldigd te worden!’ Ze hield de twee bronzen plakken uit Sotchi de hele tijd dicht tegen zich aan. Deze medailles hadden geen stukjes van een in Rusland neergestortte meteoriet in zich, zo vertelde de schaatsster ‘Je kon die alleen op bepaalde data tijdens de Olympische Spelen er in laten zetten en dat waren niet de dagen waarop ik kon.’
Over de Olympische Spelen zelf vertelde Boer: ‘Dat is een heel ander evenement dan een EK of NK schaatsen. Alle atleten komen bij elkaar en het is één grote droom waar je in komt. Dit is het allerhoogste evenement op sportgebied en het is daar echt alles of niets’, aldus de winnares die haar eerste schaatsstapjes deed onder begeleiding van haar nicht Chantal.
Onder de aanwezigen was ook Boer’s coach Marianne Timmer: ‘Ik had zeker niet willen missen om al die mensen haar te zien toejuichen. Het is mooi dat ze gehuldigd wordt, want zij is een voorbeeld voor de volgende generatie schaatsers. Zij heeft deze medailles echt verdiend; letterlijk met vallen en opstaan.’ Twee van de schaatstalenten die mogelijk ooit in de voetsporen van Boer treden – of nog beter worden – zijn de veertienjarige meisjes Eva en Terri, die allebei onderdeel uitmaken van het team Gewest KNSB. Ze gunnen Boer de intocht van harte en hebben haar prestaties ook met spanning gevolgd. ‘Margot is ons grote voorbeeld’, zo stellen de beide jongedames hartstochtelijk.
Rens (10) laat weten, dat hij tijdens de bronzen races van Boer ‘een beetje gegild heeft’ voor de televisie en Isis (8) informeert dat ze al heel goed kan schaatsen. ‘Ik zit op schaatsles en kan al beentje over.’ Na de rondrit werd Boer door wethouder Floris Schoonderwoerd uitgenodigd op het podium. Ze ontving daar allerlei cadeau’s, waaronder een ‘Bronzen Boek’ en de gemeentelijke erepenning. Deze bronzen legpenning is een blijk van waardering en erkentelijkheid voor alles wat Boer voor de gemeente gedaan heeft.
Boer dankte alle mensen die voor haar waren gekomen en ze was ook zeer verguld met alle cadeau’s. Ze liet aan het Witte Weekblad weten, dat ze het komende seizoen in ieder geval wil deelnemen aan de WK sprint en de WK afstanden. ‘Het zou mooi zijn om een titel te behalen’. Aan alle aanwezige (jeugdige en minder jeugdige) sporters adviseerde ze: ‘Het was de afgelopen jaren heel hard werken, maar met doorzetten kom je een heel eind. Ook als je moe bent, moet je gewoon doorgaan, want de finish komt vanzelf.’

No comments:

Post a Comment