Tuesday 22 April 2014

Kap houtwal leidt tot vragen

LISSE – Een illegale kap van een houtwal aan de Essenlaan heeft geleid tot vragen van D66. Commissielid Erik Prins van deze partij liet donderdag 17 april tijdens de vergadering van de commissie Ruimte en Infrastructuur weten die kap niet acceptabel te vinden.
In dit geval gaat het om smalle houtwallen, waarop voornamelijk elzen stonden. Ook waren de wallen begroeid met stinzenflora en andere vegetatie. Van de rij elzen die er nog staan, zijn de stammen flink beschadigd en ook de wortels aangetast, zo laat het commissielid weten.  ‘Houtwallen met begroeiing zijn unieke overblijfselen van het oude duinlandschap en hebben een zeer hoog cultuurhistorische waarde’, aldus Prins. ‘Een deel van deze houtwallen aan de Essenlaan is aangetast, haast  vernietigt, omwille van een extra stukje bollengrond.’ Het blijkt, dat de verantwoordelijke bollenboer geen toestemming gevraagd heeft voor de kap van de houtwal; niet bij de gemeente en ook niet bij de provincie. Prins: ‘Wij maken ons grote zorgen om de bescherming van deze waardevolle landschapselementen en de ogenschijnlijke vrijbrief om hier afbreuk aan te doen.’ Hij riep het college op om maatregelen te nemen voor het herstel van de houtwal. Ook moet er volgens D66 een beleid komen om de overgebleven houtwallen te behouden en te beschermen.
 
Burgemeester Lies Spruit reageerde: ‘We hebben met schrik geconstateerd dat het gebeurd was, zonder dat het bevoegd gezag het in de gaten heeft gehad. Dat vinden wij doodzonde. We hebben met de Provincie gesproken over hoe we handhaven, of dat er een herstelplicht wordt geeist. We zullen actie ondernemen. We hopen dat dit tot afschrik leidt bij de mensen die overwegen om zoiets te doen.’

No comments:

Post a Comment