Tuesday 22 April 2014

Column

Tegenkeurstemmen
De gemeenteraadsverkiezingen liggen al lang achter ons, maar de volgende verkiezingen staan al weer voor de deur. Op donderdag 22 mei mogen ‘we’ met ons allen weer naar de stembus. Dan gebruiken we het rode potloodje om te bepalen welke politici in Europa mogen gaan bepalen wat ‘goed’ is voor ons.
Volgens goed gebruik is het mogelijk dat politici met voorkeurstemmen gekozen kunnen worden. Als maar genoeg mensen op je stemmen, passeer je anderen op je partijlijst en kun je plaatsnemen in het politieke apparaat, waar jij je kandidaat voor hebt gesteld. Maar iedereen kent dit gevoel, nadat de verkiezingen zijn geweest: ‘Nee he? Is hij/zij ook weer gekozen?!’
Met de huidige manier van stemmen, kun je als kiezer alleen maar bepalen wie jouw sympathie heeft. Maar er is geen enkele mogelijkheid om aan te geven, welke politicus je absoluut niet terug wilt zien in het politiek orgaan waar de verkiezingsronde voor wordt gehouden. Iedereen kent wel een politicus, die alleen maar zaken vertelt, waar je het totaal mee oneens bent. Dit leidt niet alleen tot afkeer van die specifieke politicus, maar ook tot afkeer van de totale politiek. En dit heeft vaak tot gevolg dat mensen helemaal niet meer gaan stemmen. Daarom zou het goed zijn om bij de volgende verkiezingen het systeem van ‘tegenkeurstemmen’ in te voeren. De stemmers mogen dan op hun formulier (ooit zal het stemmen ook wel weer digitaal worden) aangeven, welke politicus ze absoluut niet willen hebben in de gemeenteraad, Tweede Kamer of het Europees Parlement. Die tegenkeurstemmen worden dan afgetrokken van de voorkeurstemmen en zo wordt de ware populariteit van de politici bepaald. En dus hun recht van spreken voor de bevolking.
Joep Derksen

No comments:

Post a Comment