Tuesday 27 May 2014

‘We gaan knallen!’


LEIMUIDEN – Met circa twintig vrijwilligers, waarvan drie de leeftijd van 55 al zijn gepasseerd, is de brandweer Leimuiden dringend op zoek naar versterking. Daarom organiseerden de spuitgasten op maandag 19 mei een inloopavond voor potentiële vrijwilligers. Vier mensen kwamen opdagen en keken hun ogen uit tijdens de acties. Ze genoten van een autowrak waaruit twee ‘slachtoffers’ werden gered door de ‘jaws of life’. En keken mee in een berookte kamer hoe de brandweerlieden met persluchtmaskers een slachtoffer redden.
Freddy van der Brugge is Hoofd Brandwacht en hij geeft tekst en uitleg aan de aanwezige pers. ‘Gemiddeld krijgen we één vrijwilliger per jaar erbij. Maar we willen als brandweer een beetje uitdijen en zijn met name op zoek naar mensen die overdag in het dorp zijn; thuis of op het werk.’ De actie kan beginnen en nadat Ploegchef Patrick Escherich een hele batterij  aan mededelingen verteld had aan alle aanwezigen, nam oefenleider Ronald het heft in handen: ‘We gaan knallen!’
De brandweervrijwilligers trekken hun pakken aan en lopen en rijden naar een gereedstaand autowrak met daarin twee poppen. Het aanbrengen  van een streepje rode verf op de voorruit zorgt voor een extra effect. De brandweermannen lopen naar de auto: ‘Ze praten niet!’, zegt een van hen. Het besluit wordt genomen om de knipschaar te gebruiken. Binnen de kortste keren is de auto opengebroken en de ‘slachtoffers’ zijn gered. Ook in het naastgelegen leegstaande pand verloopt het blussen van de ‘brand’ voorspoedig. De vrijwilligers in spé, Ferry, Peter, Jesse en Maarten-Jan zijn onder de indruk.
De laatste zegt enthousiast: ‘Als ze me nodig hebben, wil ik me graag voor de brandweer inzetten. Ik ben in het dorp komen wonen en wil wat doen voor de samenleving. Dan kun je in de politiek of als vrijwilliger voor de politie alcoholcontroles doen. Daar heb ik geen zin in. Er is een grote vraag naar brandweervrijwilligers, dus waarom niet? Je wordt er niet dommer van. Maar natuurlijk moet mijn vrouw het ook leuk vinden, want ze zal dan vast wel eens een nachtje alleen in bed liggen.’
Peter geniet ook van de activiteiten, maar voorlopig meldt hij zich nog niet aan als brandweervrijwilliger. ‘Het is wel leuk om er naar te kijken, maar verder ben ik nog niet echt enthousiast om dat zelf te gaan doen. Al is het heel mooi om te zien hoe ze een auto met grof geweld openknippen.’ Nadat alle rook uit het gebouw was geblazen togen de vrijwilligers samen met de ‘jonge jongens’ kazernewaarts en kregen de geïnteresseerden een map met informatie mee. En wellicht zijn er binnenkort meer Leimuidenaren die willen waken over de veiligheid van de andere dorpsgenoten!

No comments:

Post a Comment