Tuesday 27 May 2014

Denk mee, doe meer!

Nieuwe coalitie van Puur Noordwijk, Lijst Salman Noordwijk, PvdA/GroenLinks en D66
JOEP DERKSEN
NOORDWIJK – De vier partijen Puur Noordwijk, Lijst Salman Noordwijk, PvdA/GroenLinks en D66 zijn eruit; samen vormen zij de komende vier jaren de nieuwe coalitie. Het is de taak van de vijf nieuwe wethouders om uitvoering te geven aan de nieuwe coalitiekoers ‘Denk mee, doe meer!’. Wethouder Leon van Ast (Puur Noordwijk) komt niet meer terug in het college; hij richt zich op nieuwe uitdagingen voor zijn carriere.
De vijf wethouders die woensdag 21 mei worden geïnstalleerd zijn: Gerben van Duin (Puur Noordwijk); hij houdt zich voornamelijk bezig met Financiën. Zijn partijgenoot Hans Bakker richt zich op Ruimte en communicatie. Dennis Salman (Lijst Salman Noordwijk) wordt wethouder voor maatschappij & leefomgeving en Pieter-Jan Barnhoorn (D66) gaat zich bezig houden met economie en onderwijs. Verantwoordelijk voor zorg, duurzaamheid en cultuur wordt Marie José Fles (PvdA/GroenLinks).
Tijdens de presentatie van de wethouders en de coalitiekoers waren er alleen maar lachende gezichten van de politici en aanstaande bestuurders, die elkaar tot voor enkele maanden in de politieke arena nog te vuur en te zwaard bestreden. Volgens Van Duin zijn alle neuzen nu weer dezelfde kant op gedraaid: ‘Onze coalitie laat een frisse wind waaien door de Noordwijkse politiek. Kleurrijk, gedurfd en energiek. Omdat fractievoorzitter Koen van Asten (D66) vanwege zijn werk niet aanwezig kon zijn, liet Nico van der List weten dat zijn partij ‘trots en dolblij’ is met het eindresultaat.
Carry Cramer (PvdA/GroenLinks) stelde: De politiek is terug bij de inwoners. Dertig procent sociale woningen is de inzet en we gaan voor groen in Noordwijk en het bouwen volgens bestemmingsplannen.’ Peter van Bockhove (LSN): ‘Tijdens onze ledenvergadering is ons kritisch gevraagd waarom we met de grootste vijand gaan samenwerken? De reden hiervoor is, dat je hen niet buiten het veld kunt verslaan. Het is geven en nemen in de politiek.’
De nieuwe term voor de komende vier jaar is ‘doe mee politiek’. Werklozen worden bijvoorbeeld verplicht om als tegenprestatie voor hun uitkering vrijwilligerswerk te gaan doen. Fractievoorzitter Taetske Visser (Puur Noordwijk): We wilden de afgelopen vier jaar komen van een bestuurderscultuur naar een bewonerscultuur. Nu gaan we de inwoners actief betrekken bji de besluitvorming. We gaan meedoen aan een ‘doe mee politiek’ en willen besturen samen met de inwoners.’ Er komt echter geen ‘representatieve inwonersgroep van 1.000 personen, die besluiten neemt over politieke onderwerpen; een voorstel van burgemeester Jan Pieter Lokker. Visser: ‘Die visie gaat ons te ver. We willen de inwoners er wel bij betrekken en dan denken we aan het toevoegen van een digitaal raadslid of het introduceren van digitale referenda.’

No comments:

Post a Comment