Tuesday 27 May 2014

Inwoners mogen schoffelen

NIEUWKOOP > Het coalitieprogramma ‘De kracht van de samenleving’ staat vol met nieuwe plannen en ideeën, waarvan we over vier jaar moeten kijken hoeveel hier daadwerkelijk van gerealiseerd zijn.
Zo streeft het nieuwe college van SBN, CDA en D66 naar ‘een honderdtal zeer betaalbare woningen voor starters’ van ongeveer 100.000 euro. Fractievoorzitter Marco Oehlenschläger (D66) hoopt, dat deze woningen via een erfpachtconstructie gerealiseerd kunnen worden. ‘Woningbouwcorporaties hebben weinig investeringsbehoefte, dus dan moeten we zelf wat gaan verzinnen. Een maatschappelijk rendement mag wat kosten’, zo voegt wethouder Guus Elkhuizen hier aan toe.
Later dit jaar wordt aan de winkeliers gevraagd of zij de permanente koopzondagen willen invoeren. Hierna neemt de gemeenteraad als geheel er een besluit over en wat de uitkomst hier ook van is, alledrie de coalitiepartijen respecteren de uitslag. Het huidige bouwplan Nieuw Amstel-Oost (1, 2 en 3) wordt beschouwd als ‘niet meer haalbaar en betaalbaar’. Als ondernemers het willen, kunnen ze zich aanmelden om een nieuw bedrijf te vestigen op de hoek Nieuwveens Jaagpad en Molenkade. Er komt geen toeristenbelasting en het college reserveert geld voor wijkbudgetten. Tegelijkertijd is het plan om taken van de gemeente door de inwoners te laten uitvoeren. De burger moet dus gaan schoffelen? Wethouder Guus Elkhuizen: ‘We zetten samen met dorpsraden een aantal pilots op. De burger heeft veel zin om te bepalen of en waar hij gaat schoffelen. Het is hun leefomgeving en ze krijgen de gelegenheid om het zelf te onderhouden Veel oudere mensen vinden het ook leuk om te doen.’ En als de inwoners lappen groen willen verwijderen voor de komst van extra parkeerplaatsen, dan is dat volgens het nieuwe college ook geen probleem. ‘Zo luister je naar die kracht in de samenleving.’
Op het Lange Stuk komt geen nieuwe begraafplaats en het college wil huisvesting voor ouderen realiseren op de plaatsen waar nu de gebouwen Koetshuis en Aar en Amstel staan. Wethouder Trudy Veninga (CDA): ‘We willen het probleem oplossen voor ouderen die niet zelfstandig kunnen thuiswonen en niet slecht genoeg zijn voor een verzorgingstehuis.’ Het college wil een sportraad laten opzetten, naar het model van Alphen. Die sportraad moet er voor zorgen, dat alle sportfaciliteiten beter benut worden. Niet alleen door sportverenigingen, maar ook door bijvoorbeeld kaartclubjes of bedrijfsactiviteiten. Bibliotheken moeten zich verder ontwikkelen tot ‘culturele centra’. De brandweerkazernes moeten blijven, zo vindt het college. ‘In regionaal verband is er al voldoende kaalslag gepleegd. Wat er nu is, dat blijft er ook; daar vechten we voor’, aldus Elkhuizen. Nieuwkoop blijft de komende vier jaren zelfstandig. Elkhuizen: ‘We werken niet mee aan een gemeentelijke herindeling. We mogen er wel over praten, maar gaan niets voorbereiden. Dat praten is dus verspilling van tijd.’ Samenwerken met andere gemeenten is echter geen probleem, zolang er maar een ‘meerwaarde’ is voor Nieuwkoop.

No comments:

Post a Comment