Tuesday 27 May 2014

‘Risicoanalyses zijn onzinnig werk’

LISSE – De leden van de commissie Regionale Zaken willen  dat er een jaarlijks overzicht komt van de financiën voor het Regionaal Investeringsfonds (RIF). Dat was de conclusie, nadat onderzoeker Yermo Wever van bureau B&A een toelichting had gegeven over een rekenkamerrapport ten aanzien van het RIF.
De gemeenten die onderdeel uitmaken van het samenwerkingsverband Holland Rijnland investeren zo’n vijftien jaar lang 180 miljoen euro. Hiervoor in de plaats stelt de (rijks)overheid een totaalbedrag van 2 miljard euro beschikbaar aan een vijftal infrastructurele projecten. Dan gaat het om de Rijnlandroute, het HOV-net Zuid Holland Noord, het programma ontsluiting Greenport, de Greenport Ontwikelingsmaatschappij (GOM) en het Regionaal groenprogramma.
Die 180 miljoen euro is dus een goede investering, maar het steekt de commissieleden dat zij nog geen duidelijk overzicht hebben van wat er met dat geld gebeurt. Fractievoorzitter Bert van Santen (SGP/ChristenUnie) vond: ‘Er gaan behoorlijke bedragen in om. Ik zou van tevoren een begroting wilen zien of we rekening moeten houden met wel of geen overschrijdingen.’ CDA-fractievoorzitter Kees van der Zwet liet weten, dat hij van Holland Rijnland ieder jaar een rapportage wil zien over het RIF, ‘met inzicht in de voortgang van het fonds, de projecten en de risico’s.’ Guus Mesman liet als PvdA/GroenLinks-fractievoorzitter weten: ‘Als raad is het wel prettig om de informatie op een presenteerblaadje te krijgen. Er kan niet zo gek veel mis gaan. We zitten er met onze neus bovenop.’
Commissielid Valentina Tsjebanova (VVD) deed ook een verbale duit in het zakje: ‘Het is onnodig om ambtenaren onzinnig werk te laten doen van risicoanalyses.’ Wel was ze voor ‘een betere informatievoorziening’.  Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) liet wel weten dat de bestuurders van Holland Rijnland het verzoek om die financiële rapportages naast zich neer kunnen leggen. Een meerderheid van de gemeenten moet namelijk een verzoek voor een financiële jaarrapportage over de RIF-gelden ondersteunen.

No comments:

Post a Comment