Wednesday, 17 December 2014

Varkenshouderij Kroes naar Kruisweg

JOEP DERKSEN
WOUBRUGGE – Varkenshouder Nico Kroes mag verhuizen naar de Kruisweg, zodat op de locatie van zijn huidige bedrijf, de A. De Graaflaan, de varkensstallen afgebroken worden en er nieuwe woningen voor in de plaats komen. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van maandag 15 december bleken alle partijen, met uitzondering van SVKB, voorstander te zijn van de verhuizing.
Kroes kreeg volop lof over de wijze waarop hij de afgelopen tijd zijn plannen heeft aangepast aan de wensen van enkele bezwaarmakers. Ook zijn uitleg tijdens een commissievergadering, dat er wat betreft stankoverlast een groot verschil is tussen varkens die ‘droog voer’ eten en de varkens die ‘nat voer’ krijgen, overtuigde meerdere raadsleden.
Raadslid Hans Klink (PRO) liet weten, dat het qua geuroverlast niet uitmaakt of een varkensstal op de ene of andere locatie staat; ‘Geuroverlast geldt voor beide locaties, maar de gezondheid weegt zwaarder op de huidige locatie.’ CDA en VVD hadden al eerder laten weten, dat ze voorstander waren en SVKB bleef tegen. Het laatste woord was aan Esther Loos (D66): ‘Kaag en Braassem is van oudsher een agrarische gemeente. De heer Kroes wil gaan voor een duuzame en kwalitatieve oplossing. Het gaat ten koste van het groen in het buitengebied, maar de overlast voor omwonenden wordt minder, niet meer.’

No comments:

Post a Comment