Wednesday, 17 December 2014

Inwoners bedenken oplossingen voor bezuinigingen

JOEP DERKSEN
LISSE – Het college van burgemeester en wethouders wil samen met de inwoners een oplossing vinden voor de 700.000 euro aan bezuinigingen. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis (SGP/ChristenUnie) lichtte de plannen dinsdag 9 december toe.
De besprekingen gaan uit van drie invalshoeken, aldus Nieuwenhuis: ‘Wat willen we meer, wat willen we minder en wat moet er anders? In januari verzamelen we ideeën, mogelijkheden en opties. Doel is te weten te komen, wat mensen écht willen vasthouden. Maar ook willen we helder zien te krijgen, waar het dan een beetje minder zou kunnen en wat er anders kan. Je kunt ook houden wat je hebt, maar dat dan anders organiseren.’
Mensen kunnen hun mening geven via internet, maar ook worden inwoners op straat aangesproken. Niet alleen volwassenen; de gemeente hoort ook graag de mening van de jongeren. Alle informatie die de gemeente krijgt, wordt in februari bekeken en beoordeeld. Niet in de achterkamertjes van het gemeentehuis, maar via rondetafelgesprekken of ‘een markt van belangen’ met de inwoners. Er zijn geen heilige huisjes: ‘Ieder idee gaan we op z’n merites beoordelen’, aldus Nieuwenhuis.
Hoe voorkomt de gemeente, dat de ideeënvorming niet beïnvloedt wordt door één grote groep mensen. Als een hele afvaardiging van honderd mensen van, bijvoorbeeld, FC Lisse gaat roepen dat deze voetbalclub het allerbelangrijkst is en dat er wel gekort mag worden op cultuur, lijkt het of de hele bevolking dit standpunt steunt. Kan het college er voor zorgen, dat door dit soort lobbyvorming heen geprikt wordt? Burgemeester Lies Spruit reageerde hierop: ‘We hebben een wegingsfase. Als iets meer moet, dan moet er ook wat minder. Het kan niet zo zijn dat je een hele zaal vol hebt met wat voor supporters dan ook. Ze moeten ook ergens “nee” tegen zeggen. Als de mensen bij de volgende tafel het er niet mee eens zijn, zul je (als gemeentebestuur, JD) een besluit moeten nemen.’ Die besluitvorming vindt plaats in de maanden maart en april, waarna de resultaten daarvan bekend worden gemaakt tijdens een politiek café. Hierna volgt nog een goedkeuringsbesluit van de gemeenteraad.

No comments:

Post a Comment