Door Joep Derksen
LISSE – Het plein ‘t
Vierkant is de plek waar het dorp Lisse is ontstaan. Kaarten uit de 17de
eeuw tonen aan, dat deze plek toen al bestond . Tegenwoordig is het plein met
haar vele horecafaciliteiten dé ideale locatie om een zakenrelatie uit te
nodigen voor een goed gesprek. Uiteraard onder het genot van een heerlijke
maaltijd of een lekker glas wijn.
Het
Vierkant heeft eigenlijk een ronde vorm, dus waar komt dan die naam vandaan?
Wim Bosch, voorzitter van de Vereniging Oud Lisse, heeft door historisch
onderzoek de reden uitgezocht. ‘Honderden
jaren geleden was Lisse het centrum van de rechtspraak. Indertijd vond de
gerechtelijk uitspraak plaats ‘in vierschaar’. De rechters stelden zich op in
‘vierschaar’ en spraken recht. Vierschaar is een ander woord voor Vierkant.’ Achter
op het plein staat een prachtige ceder van ruim honderd jaar oud, die op warme
dagen voor een aangename schaduw zorgt. Het plein ondergaat een ware
metamorfose; van verkeers- en winkelplek wordt het een terraslocatie, met een
brede variatie aan restaurants en cafés. Ook vinden er regelmatig evenementen
plaats; de slimme ondernemer neemt zijn of haar zakenrelaties mee naar een van
die evenementen. Het zaken doen gaat altijd een stuk gemakkelijker wanneer je
het allebei naar de zin hebt.
Bij
de ‘make-over’ van ’t Vierkant is aan alles gedacht; geen kille straatlampen,
maar warme verlichting, gebakken klinkers en nieuwe bomen. Voldoende
parkeerplaatsen in de nabije omgeving en nieuw straatmeubilair dat zorgt voor
een ‘historiserende’ sfeer. Een plein als ’t Vierkant kan niet gevonden worden
in de Bollenstreek, Leiden of Haarlem. De horeca-ondernemers zelf zijn erg blij
met het resultaat en dat komt ook, doordat ze vanaf het begin betrokken zijn
geweest bij het opstellen van de gemeentelijke plannen voor de herinrichting
van het plein. Hierdoor wordt ’t Vierkant zó ingericht, dat het beste
eindresultaat wordt bereikt voor de gasten van de horeca-ondernemers.
De
oude weg over het plein wordt verlegd; hierdoor kunnen de terrassen groter
worden en kan het (winkelende) publiek tussen de terrassen doorlopen, zonder de
gasten te storen. En als het op een zondagmiddag heel mooi weer is, bestaat ook
de mogelijkheid dat ’t Vierkant wordt afgesloten voor alle verkeer. Zo wordt
het gebruiksplezier nóg meer verhoogd! Uiteraard
zitten de horecagelegenheden zelf ook niet stil. Velen van hen hebben flink
geïnvesteerd om hun zaak er nog beter uit te laten zien. De terrassen zijn op
zo’n manier ingericht, dat zakelijke gasten er op de beste wijze kunnen
genieten van een heerlijke lunch of smakelijk diner. Het eten is heerlijk vers,
per seizoen worden andere menukaarten samengesteld en de bediening is van een
zeer hoog niveau.
En
voor iedere ondernemer is er een geschikt restaurant op ’t Vierkant. Of u nu
lekker wilt eten en drinken in een
gezellige omgeving, genieten van een lunch, high-tea of diner geserveerd vanuit
een open keuken, of onbeperkt spareribs wilt eten. Of ontspan in een fraaie
tuinkamer danwel op een groot patioterras met overdekte veranda. En
wanneer de avonden langer worden, is het natuurlijk heerlijk om bij een bar met
open haard of in een mooie serre te zitten. Centrummanager
Harry Duivenvoorden is ronduit lyrisch over de verbeteringen van ’t Vierkant en
de brede variëteit en hoge kwaliteit van de horecagelegenheden. ‘Het is
ongeëvenaard wat Lisse met haar horeca te bieden heeft; chapeau! Voor mij is de horeca de trots die
er van af spettert. Als je dat vergelijkt met wat in de rest van de
Bollenstreek voorhanden is, dan kom je er niet omheen om als zakenman naar
Lisse te trekken. Strandpaviljoens zijn prima, maar je gaat niet zo gauw met
een zakenrelatie naar een strandpaviljoen, zo lijkt me. Om bij een
strandpaviljoen te komen, moet je een eind lopen voordat je er bent. Bij de
horeca op ’t Vierkant stap je bijna voor de deur uit.’ Hij besluit: ‘Een andere
reden waarom ’t Vierkant ongeëvenaard is: na de herinrichting wordt dit een
fantastisch evenementenplein!’
Ook
Bastiaan Ronkes, voorzitter van de HCL is enthousiast: ‘Sinds jaar en dag moet ‘t
Vierkant de trekker van Lisse zijn. Er is nu al veel meer onderlinge samenwerking
tussen de ondernemers. We gaan het plein op de kaart zetten. Het is voor de
ondernemers niet meer ieder voor zich; we doen het samen. Je moet als centrum
Lisse er namelijk voor zorgen dat er veel meer mensen komen. Ik kijk uit naar
het resultaat van de renovatie van ’t Vierkant en heb er alle vertrouwen in,
dat het fantastisch wordt. Op ’t Vierkant is het altijd gezellig, met leuke
terrassen en mensen. Ik hoop dat ’t Vierkant veel aantrekkingskracht oplevert
voor Lisse, want dat is ook goed voor de overige winkels en horeca in het
dorp.’
No comments:
Post a Comment