Sunday, 20 July 2014

Parel voor de zakelijke horecagast

’t Vierkant is ideale plek af te spreken met zakenrelatie

Door Joep Derksen

LISSE – Het plein ‘t Vierkant is de plek waar het dorp Lisse is ontstaan. Kaarten uit de 17de eeuw tonen aan, dat deze plek toen al bestond . Tegenwoordig is het plein met haar vele horecafaciliteiten dé ideale locatie om een zakenrelatie uit te nodigen voor een goed gesprek. Uiteraard onder het genot van een heerlijke maaltijd of een lekker glas wijn.

Het Vierkant heeft eigenlijk een ronde vorm, dus waar komt dan die naam vandaan? Wim Bosch, voorzitter van de Vereniging Oud Lisse, heeft door historisch onderzoek de reden uitgezocht. ‘Honderden jaren geleden was Lisse het centrum van de rechtspraak. Indertijd vond de gerechtelijk uitspraak plaats ‘in vierschaar’. De rechters stelden zich op in ‘vierschaar’ en spraken recht. Vierschaar is een ander woord voor Vierkant.’ Achter op het plein staat een prachtige ceder van ruim honderd jaar oud, die op warme dagen voor een aangename schaduw zorgt. Het plein ondergaat een ware metamorfose; van verkeers- en winkelplek wordt het een terraslocatie, met een brede variatie aan restaurants en cafés. Ook vinden er regelmatig evenementen plaats; de slimme ondernemer neemt zijn of haar zakenrelaties mee naar een van die evenementen. Het zaken doen gaat altijd een stuk gemakkelijker wanneer je het allebei naar de zin hebt.

Bij de ‘make-over’ van ’t Vierkant is aan alles gedacht; geen kille straatlampen, maar warme verlichting, gebakken klinkers en nieuwe bomen. Voldoende parkeerplaatsen in de nabije omgeving en nieuw straatmeubilair dat zorgt voor een ‘historiserende’ sfeer. Een plein als ’t Vierkant kan niet gevonden worden in de Bollenstreek, Leiden of Haarlem. De horeca-ondernemers zelf zijn erg blij met het resultaat en dat komt ook, doordat ze vanaf het begin betrokken zijn geweest bij het opstellen van de gemeentelijke plannen voor de herinrichting van het plein. Hierdoor wordt ’t Vierkant zó ingericht, dat het beste eindresultaat wordt bereikt voor de gasten van de horeca-ondernemers.

De oude weg over het plein wordt verlegd; hierdoor kunnen de terrassen groter worden en kan het (winkelende) publiek tussen de terrassen doorlopen, zonder de gasten te storen. En als het op een zondagmiddag heel mooi weer is, bestaat ook de mogelijkheid dat ’t Vierkant wordt afgesloten voor alle verkeer. Zo wordt het gebruiksplezier nóg meer verhoogd! Uiteraard zitten de horecagelegenheden zelf ook niet stil. Velen van hen hebben flink geïnvesteerd om hun zaak er nog beter uit te laten zien. De terrassen zijn op zo’n manier ingericht, dat zakelijke gasten er op de beste wijze kunnen genieten van een heerlijke lunch of smakelijk diner. Het eten is heerlijk vers, per seizoen worden andere menukaarten samengesteld en de bediening is van een zeer hoog niveau.

En voor iedere ondernemer is er een geschikt restaurant op ’t Vierkant. Of u nu lekker wilt eten en drinken in een gezellige omgeving, genieten van een lunch, high-tea of diner geserveerd vanuit een open keuken, of onbeperkt spareribs wilt eten. Of ontspan in een fraaie tuinkamer danwel op een groot patioterras met overdekte veranda. En wanneer de avonden langer worden, is het natuurlijk heerlijk om bij een bar met open haard of in een mooie serre te zitten. Centrummanager Harry Duivenvoorden is ronduit lyrisch over de verbeteringen van ’t Vierkant en de brede variëteit en hoge kwaliteit van de horecagelegenheden. ‘Het is ongeëvenaard wat Lisse met haar horeca te bieden heeft; chapeau! Voor mij is de horeca de trots die er van af spettert. Als je dat vergelijkt met wat in de rest van de Bollenstreek voorhanden is, dan kom je er niet omheen om als zakenman naar Lisse te trekken. Strandpaviljoens zijn prima, maar je gaat niet zo gauw met een zakenrelatie naar een strandpaviljoen, zo lijkt me. Om bij een strandpaviljoen te komen, moet je een eind lopen voordat je er bent. Bij de horeca op ’t Vierkant stap je bijna voor de deur uit.’ Hij besluit: ‘Een andere reden waarom ’t Vierkant ongeëvenaard is: na de herinrichting wordt dit een fantastisch evenementenplein!’

Ook Bastiaan Ronkes, voorzitter van de HCL is enthousiast: ‘Sinds jaar en dag moet ‘t Vierkant de trekker van Lisse zijn. Er is nu al veel meer onderlinge samenwerking tussen de ondernemers. We gaan het plein op de kaart zetten. Het is voor de ondernemers niet meer ieder voor zich; we doen het samen. Je moet als centrum Lisse er namelijk voor zorgen dat er veel meer mensen komen. Ik kijk uit naar het resultaat van de renovatie van ’t Vierkant en heb er alle vertrouwen in, dat het fantastisch wordt. Op ’t Vierkant is het altijd gezellig, met leuke terrassen en mensen. Ik hoop dat ’t Vierkant veel aantrekkingskracht oplevert voor Lisse, want dat is ook goed voor de overige winkels en horeca in het dorp.’

No comments:

Post a Comment