Sunday 20 July 2014

Jeugdherinneringen op foto’s

JOEP DERKSEN
OUDE WETERING – Het Museum Oud Alkemade opende zondag 29 juni haar deuren voor de expositie van oude schoolfoto’s uit de zes dorpen van het oude Alkemade.  Vele tientallen inwoners van de verschillende kernen kwamen kijken om te zien of zij op die foto’s stonden en wie ze nog meer konden herkennen. Het was een waar feest der herkenning, waarbij goede en af en toe minder goede jeugdherinneringen boven kwamen.
Het museum heeft aan de zijkanten van de expositieruimte haar vaste tentoonstelling staan, waarbij onder meer oud speelgoed, banieren, oude machines en gereedschappen en zelfs een echt aambeeld te zien zijn. De creme de la creme om deze weken te bekijken, is echter de collectie van duizenden foto’s van schoolkinderen op onder meer de Mariaschool, Sint Bavoschool of de Sint Jozefschool.
Lex van der Zwet is voorzitter van de Stichting Oud Alkemade en hij informeert dat de stichting twee keer per jaar een andere thematentoonstelling heeft. Bewust is gekozen om geen foto’s van na 1985 te plaatsen, want de mensen die toen op school zaten zijn over het algemeen nog niet oud genoeg om zich echt voor de historie te interesseren. Alle foto’s die nu te zien zijn, vormen slechts een heel klein deel van de totale collectie, informeert Van der Zwet: ‘Als we alle foto’s zouden tonen, dan hadden we drie gebouwen nodig.’ Alleen al van de Koperwiek heeft de stichting ruim 800 foto’s in bewaring. Dat is met name te danken aan enkele leraren die zich indertijd inspanden om foto’s te hebben van leerlingen uit alle leerjaren. Af en toe vraagt een bezoeker of hij een kopie van een foto kan krijgen en dat is nooit een probleem.
Bezoeker Jan van Velzen kijkt ondertussen zijn ogen uit bij de foto’s: ‘We zien wel wat bekenden, maar nog niet van ons schooljaar.’ Het echtpaar Nel en Frans van Schie bezoekt de tentoonstelling samen: ‘Ik zie al bekenden als Piet Zomer en de oude slager Van der Meer’, zegt de dame op leeftijd. Iets verderop staat Sjors Kerkvliet: ‘Kijk! Ik sta er ook op, op die foto van de technische school. Oh, wat komen er herinneringen boven aan dat schoolplein en die leraren. Kijk, daar heb je meester Kras; die man kon hard slaan, zeg!’ Kerkvliet is even stil en zegt dan: ‘Dat was in 1960, wat is dat al weer lang geleden!’
Vanaf 7 september heeft het museum een bijzondere tentoonstelling over de Indiëgangers die in de jaren na de oorlog zich hebben ingezet voor de Nederlandse regering. Deze expositie is tot februari 2015 te bezichtigen.

No comments:

Post a Comment