Sunday 20 July 2014

‘Ik ben een beetje Japangek’

JOEP DERKSEN
VOORHOUT – Voor hele generaties aan jongens en meisjes is hij de man, die hen kennis heeft bijgebracht over termen als ‘eerste dan’, ‘maté’ en ‘Yugo’. Zaterdag 28 juni vierde Jan Barends het feit dat zijn bedrijf Barends Sport al weer veertig jaar actief is in Voorhout.
Op 11-jarige leeftijd werd Barends (63), dankzij het feit dat Anton Geesink in 1961 wereldkampioen werd,  gegrepen door het judo en hij wist toen al, dat hij judomeester wilde worden. Rond zijn twintigste was hij judotrainer in onder meer Oegstgeest en Noordwijkerhout en in 1971 begon hij met het zelfstandig judoles geven in Warmond en Rijnsburg. Dat was een groot succes en daarom richtte de judoleraar in 1974 zijn bedrijf Barends Sport op en startte hij zijn activiteiten in een gymlokaal aan de Lynnaeuslaan.
Al  gauw ging Barends naast  het judo ook les geven in Aikido (waar hij eerste dan in is geworden), aerobics en steples. ‘Dat was zakelijk gezien interessant; het was toen booming business’, lacht Barends.  Tijdens het gesprek gaan de gedachten terug naar de duizenden kinderen die ooit les hebben gekregen van de judoka, die in het bezit is van de zesde dan Judo, derde dan Ju Jitsu en eerste dan Aikido. ‘Leo van der Zon (die deze maand afscheid neemt als wethouder, JD) is als jongetje van 6 jaar bij mij in Noordwijkerhout begonnen. Hij had talent en zat tegen de top van de judoka’s in Zuid-Holland aan. Hij is inmiddels al 25 jaar lang voorzitter van de judovereniging Noordwijkerhout.’
Inmiddels zit Barends Sport al weer 23 jaar op de huidige locatie aan de Herenstraat en het gebouw wordt niet alleen voor judo, maar ook voor een breed scala aan bewegingsactiviteiten gebruikt voor zowel kinderen als 80-plussers. Een Japans gevechtstenue  heeft een speciale plek gekregen en Barends is er trots op: ‘Ik ben een beetje Japangek. Die mensen zijn ongelooflijk behulpzaam, open en vriendelijk.’
Zaterdag 28 juni vierde Barends het veertig-jarig ondernemerschap in Voorhout met een judo-reünietraining. Vanuit het hele land kwamen oud-leerlingen naar Barends Sport om nog één keer op de judomat te staan. Eerder al werden 19 mensen die tussen de dertig en veertig jaar lid zijn Barends Sport in het zonnetje gezet. ‘Daar ben ik best een beetje trots op, want die mensen hebben het altijd erg naar de zin gehad. En dat is belangrijker dan dat we vier keer een Nederlands Kampioen hebben gehad.’ Barends blijft voorlopig nog actief in zijn sportschool, maar wil geleidelijk aan het stokje overdragen.

No comments:

Post a Comment